NL EN

Costa Blanca

De Costa Blanca (Spaans voor witte kust) is te vinden in het zuidoosten van Spanje tussen de dorpen Denia en Pilar de la Horadada en heeft een kustlengte van 244 kilometer met veel zandstranden. Het totale aantal stranden is 74.
De kust wordt ook wel wit genoemd wegens de uitbundige amandelteelt (bomen met roze-witte bloesem) in het verleden. De temperatuur is gemiddeld 18 graden. Enkele bekende plaatsen aan de Costa Blanca zijn Alicante, Benidorm en op fietsgebied Calpe en Denia.

FIetsen in de zon
Met meer dan 328 dagen zon per jaar en een gemiddelde temperatuur van 18 graden is fietsen aan de Costa Blanca het hele jaar door populair. Niet alleen bij de Vlamingen, die het al eerder ontdekt lijken te hebben, maar het is nu ook booming onder de buitenlanders. De omgeving laat zien dat er nauwelijks winters zijn. Oleanders, palmbomen, cactussen, citroenen en mandarijnen, je vindt ze allemaal langs de weg. Je moet ook niet vreemd opkijken als je wordt ingehaald door een profploeg; ze trainen hier allemaal. Minimaal last van verkeer en bijzonder goede wegen. De inmiddels bekende Coll de Rates en Port de Tudons liggen binnen handbereik, net als de prachtige Bernia, en Jalón Vallei die wit ziet van de amandelbloesem.

Hieronder 10 goede redenen om naar de Costa te komen:

1)Fietsen kan hier het hele jaar.
Met meer dan 328 dagen zon en een gemiddelde temperatuur van 18 graden is het klimaat van de Costa Blanca uitzonderlijk goed te noemen en een van de zonnigste van Spanje. Fietsen kan dus het hele jaar en daarom zie je hier in januari en februari al de profploegen hun trainingsstages doen. Een vroege start van je fietsseizoen en genieten van zon en zee gaan hier dus hand in hand.

2)Zowel vlak rijden als klimmen
Wie het heeft over fietsen aan de Costa Blanca spreekt over het unieke en afwisselende landschap waarin elke route je een nieuwe beleving voorschotelt. Van robuuste bergen en kale rotspartijen tot bloeiende valleien en prachtige kustwegen. Het wegennetwerk is hier groot, gevarieerd en wordt slechts aan één kant begrenst door de zee. De mogelijkheden zijn dus eindeloos.

3)Cols dicht bij zee
Wist je dat de bergen bijna nergens zo dicht bij de stranden liggen als aan de Costa Blanca? En dat maakt deze bestemming extra geschikt om van je fietsreis ook écht een vakantie te maken. Niet alleen de grotere kustplaatsen zoals Calpe en Benidorm, maar ook het gezellige Albir of authentieke Moraira brengen het ultieme vakantiegevoel. Brede stranden, boulevards met winkeltjes en volop terrasjes waar het na het fietsen goed toeven is.

4)Goed asfalt
De wegen in het achterland van Calpe en Benidorm zijn over het algemeen goed onderhouden en strak geasfalteerd. En dat wil de overheid ook vooral zo houden, want het toenemend aantal fietsers zorgt natuurlijk voor extra inkomsten. Steeds meer wegen hebben fietsstroken en ook de bewegwijzering is duidelijk. Auto’s zijn verplicht je als fietser op 1,5 meter afstand te passeren en worden hier regelmatig met een verkeersbord aan herinnerd.

5)Coll de Rates
De Coll de Rates staat op menig bucketlijst en heeft een magische aantrekkingskracht op iedere fietser die naar Spanje komt. Een prachtige zeer regelmatige klim van 7,1 km met 387 hoogtemeters. Deze moet je gefietst hebben en wordt als ideale klim gezien om je progressie te bepalen. Op de top wordt je getrakteerd op een spectaculair uitzicht op zee.

6)4-sterren Plus accommodaties
De laatste jaren worden steeds meer luxe hotels uitgerust met fietsfaciliteiten. Bewaakte fietsenstalling, wellness en ook sport-maaltijden zijn geen uitzondering meer. Er is keuze uit een hotel maar je kunt ook terecht in de meer exclusievere en luxere villa’s om het huiselijker te houden met een klein gezelschap

7)Goede kwaliteit huurfietsen
De huurfietsen in Spanje zijn tegenwoordig over het algemeen gewoon goed. Jonge fietsen van carbon en sommige verhuurbedrijven bieden ook fietsen met schijfremmen. Net als de hotels zijn steeds meer verhuurbedrijven zich gaan onderscheiden op kwaliteit en service. Zo worden fietsen bij het hotel afgeleverd, op maat gesteld, en ook weer opgehaald. Hou er rekening mee dat in drukke periodes een huurfiets al ruim tevoren gereserveerd moet worden.

8)Spaanse cultuur
Eenmaal van kust weg rij je zo het echte Spanje in. Mozaïeken gevels, sinaasappelboeren met paard en wagen, en oude ruïnes die je laten terug gaan in de tijd. Wat je niet mag missen is het dorp Guadalest, dat hoog op een rots ligt. Na een aardbeving is het oude Arabisch centrum alleen via een tunneltje te bereiken en hangt het kasteel uit de 12e eeuw letterlijk aan een klif. Guadalest is benoemd tot nationaal momument en geeft prachtig zicht op een helderblauw stuwmeer.

9)Betaalbaar op vakantie
Spanje behoort nog steeds tot de goedkopere vakantielanden. De prijzen liggen over het algemeen lager dan in Nederland, Frankrijk en andere Europese landen. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de kosten voor een huurauto, een taxi of een bezoekje aan een restaurant. Een kop koffie kost in het binnenland vaak niet meer dan € 1,50. Natuurlijk geldt hoe toeristischer hoe duurder, maar een terrasje pikken aan zee hoef je om het geld niet te laten.

10)Goedkope vliegtickets
Vliegen op Alicante of Valencia kan vanaf de meeste Europese luchthavens. En prijsvechters zoals Transavia, Ryanair en Easyjet bieden tickets erg goedkoop aan. Zeker als je vroeg kunt boeken en een periode kunt kiezen buiten schoolvakanties en feestdagen om. Zo bepaal je zelf vanwaar je vliegt en op welke dag.
Voor een kleine toeslag kun je ook je eigen fiets meenemen.

Onze accomodaties in deze regio:

Filter

Datum reis
Selecteer maand
Landen
Landen
Discipline
Discipline
Soort vakantie
Soort vakantie
Merk
Merk

Enig resultaat

 • incl vlucht
  5 dagen
  450 km
  Incl. Verblijf
  FIETS TRAVEL organiseert haar derde Costa Blanca Cycling Experience vanuit de Zuid-Spaanse kust Costa Blanca. Deze kust is enorm populair in het profpeloton vanwege het zachte mediterrane klimaat, goede wegen en zeer afwisselende landschap. Ervaar zelf hoe het is om daar als een echte prof te mogen leven.
  20 maart 2024 / 24 maart 2024
  Racefiets
  3.5 /5
  5 /5
  5 /5
  3.5 /5

Uitleg sportief niveau

MTB:

1ster: beginner 50km
2ster: boven beginner 60km
3ster: gemiddeld 70km
4ster: gevorderd 100km
5ster: pro 160km

Racefiets:

1ster: beginner 50km
2ster: boven beginner 60km
3ster: gemiddeld 70km
4ster: gevorderd 100km
5ster: pro 160km

Niveau 1: Starter-Beginner;
Je begint net met deze sport, hebt geen ervaring en ook geen achtergrond als sporter

Niveau 2: Beginner-Gemiddeld; 
Je begint net met deze sport, je hebt echter al ervaring met andere sporten dus start je met een goede basisconditie. Je fiets 1 a 2x per week.

Niveau 3: Gemiddeld; 
Je bent een sportief iemand, gaat een uitdaging niet uit de weg, sporten is minimaal 2 tot 4 per week, je kunt ook al wat hoogtemeters maken en met hogere gemiddeldes rijden.

Niveau 4: Gevorderd; 
Je bent een getrainde sporter, je zoekt een uitdaging in het sporten, je bent minimaal 3 tot 5 keer per week actief, hoogtemeters en een hoger gemiddelde zijn geen probleem

Niveau 5: Gevorderd/Prestatiegericht;
Je traint naar doelen toe, uitdagingen en er ook iets voor laten vind je niet erg, je bent gedreven en meerdere malen langer sporter per week zijn geen uitzondering, je bent prestatie gericht

Niveau 6: Gevorderd Plus; 
Als zeer getraind persoon wil je jezelf eens echt op limieten testen, je zoekt uitdagingen en bent ook bereid hiervoor te leven, het sporten is in het dagelijkse leven niet weg te denken.

Uitleg luxe niveau

Niveau 0-1,5: Tour zonder overnachting.  

Niveau 2-2,5: Cycle Travel voorziet een overnachting in een 2-sterren accommodatie.

Niveau 3-3,5:  Tour met overnachting in de betere bed & breakfast of 3-sterren hotel, hostel accommodaties.  Overnachtingen op basis van half-pension zijn een 3,5 waardering. 

Niveau 4-4,5:  Cycle Travel zorgt voor een 4-sterren accommodatie of boutique bed & breakfast. Optioneel is het bijboeken van een volpension (upgrade naar niveau 4,5 waardering). 

Niveau 5-5,5: Cycle Travel zorgt voor een luxere 4-sterren of 5-sterren accommodatie of boutique hotel. Het niveau van de lunch, catering onderweg of avondeten kunnen we upgraden naar 5,5. 

Niveau 6:  Cycle Travel zorgt voor een luxere 5-sterren accommodatie, boutique hotel of luxe pop-up locatie. Het niveau van de lunch, catering onderweg of avondeten kunnen we upgraden naar 6+ niveau indien gewenst.

Uitleg begeleiding niveau

Ons team van gepassioneerde begeleiders staat altijd voor u klaar. Voor elk type reis, evenement of clinic zorgt Cycle Travel voor de juiste begeleiding. We beschikken over een uitstekend netwerk van professionals.  

Met de ranking van 1 tot en met 6 geven we aan tot hoever de begeleiding is voorzien op een reis. Interesse in een upgrade? Laat het ons weten! Dan kijken we graag naar een passende oplossing. 

Niveau 0-1: een self-guided tour zonder begeleiding. Cycle Travel voorziet in de routes op GPX. 

Niveau 2-2,5: een self-guided tour zonder begeleiding inclusief routes op GPX en tips voor onderweg. Cycle Travel heeft op de locaties die bezocht worden een goodybag of contactpersoon die je als reiziger zal ontvangen.

Niveau 3-3,5: een self-guided tour zonder begeleiding inclusief routes op GPX en tips voor onderweg. Cycle Travel heeft een accommodatie op basis van een 3-sterren hotel of bed & breakfast. Er is ter plekke iemand aanwezig die bekend is met onze klanten en persoonlijk voor u klaar staat (niveau 3,5)

Niveau 4-4,5: een begeleidde tour inclusief routes op GPX en reisbegeleider op de fiets of in een volgauto.Cycle Travel heeft een accommodatie op basis van een 4-sterren hotel, hostel of bed & breakfast. Tijdens een begeleidde tour is het optioneel mogelijk om een monteur en masseur bij te boeken. (De waardering komt dan op 4,5)

Niveau 5-5,5: een volledig verzorgde vakantie met een compleet begeleidingsteam bestaande uit reisbegeleider, mechanieker en masseur. Er is voorzien in een volgauto inclusief verzorging onderweg tijdens de ritten. Het verblijf zal zijn in luxere chalets, hotels of boutique bed & breakfast. 

Niveau 6: de ultieme luxe fietsvakantie met toplocaties en zorgvuldig uitgezochte accommodaties. Alleen het allerbeste telt voor ons en u als klant! Laat u meeslepen in een next level fietsvakantie.

Uitleg zwaarte niveau

De zwaarte van een reis bepalen we globaal aan de hand van allerlei omstandigheden. Zwaarte kan bepaald worden door afstanden of door de hoogtemeters in afstanden. Daarnaast ervaar je een rit op een gravel of mountainbike al ‘zwaarder’ dan een racefiets rit. 

Per categorie is dit ongeveer waar je aan mag denken. Altijd bespreekbaar met ons zijn alternatieven of aangepaste routes waardoor de zwaarte ook beïnvloed wordt. 

Racefietsen – RacebikesAfstand max – Distance MaxHoogtemeters – Altitude indication
Niveau 170 km700-1100
Niveau 280 km1100-1500
Niveau 3100 km1500-2200
Niveau 4120 km2200-2800
Niveau 5150 km2800-3800
Hors Category175+ km3800-5500
Mountainbike – MTBAfstand max – Distance MaxHoogtemeters – Altitude indication
Niveau 130-50 km700-1000
Niveau 240-60 km1000-1300
Niveau 350-75 km1300-1800
Niveau 455-90 km1800-2400
Niveau 560-100 km2400-3300
Hors Category150+ km3800-5500
GravelAfstand max – Distance MaxHoogtemeters – Altitude indication
Niveau 130-50 km700-1000
Niveau 240-60 km1000-1300
Niveau 350-75 km1300-1800
Niveau 455-90 km1800-2400
Niveau 560-100 km2400-3300
Hors Category150+ km3800-5500