NL EN DE FR ES

FIETS vakantie Noord Portugal (18-22/05/22)

In het kort

FIETS magazine organiseert voor haar lezers een fietsvakantie in een gebied dat voor velen nog onbekend terrein is; namelijk Noord-Portugal.
Vanuit het prachtige en cultureel hoogstaande stadje Viana do Castelo zullen we de fietsers een schitterende omgeving voorschotelen met ieder wat wils. Op deze reis is het mogelijk om te rijden met de racefiets, gravelbike en/of mountainbike. Het gebied heeft ontzettend veel mogelijkheden.

Hoogtepunten:
– Volledig verzorgde reis naar prachtig gebied in Noord Portugal
– Verblijf in luxe moderne accommodatie nabij de stad en strand
– Verzorging onderweg, mechanische ondersteuning en sportmassage inbegrepen
– Laat je verrassen door de schoonheid van Viana do Castelo op zowel sportief als cultureel gebied
3 /5
5 /5
5 /5
3 /5
18 mei 2022 / 22 mei 2022
Gravel / Mountainbike - MTB / Racefiets
[print_product id="PRODUCT_ID" mode="pdf" show_icon="no"]
incl vlucht

1.499,00

5 dagen
400 km
Incl. Verblijf

Extra opties

Medische keuring advies

Voor de reis wordt een medische keuring geadviseerd! Maak een afspraak bij Ancora Health. Zij hebben een Health studio in zowel Eindhoven als Amsterdam. Voor deze reis is het aan te raden een sportmedische keuring te laten doen. Ons advies is om minimaal voor "Basis Plus" te gaan maar we altijd adviseren om voor een uitgebreid sportmedisch onderzoek te kiezen (USMO). Ancora is aangesloten bij SMI Federatie en SCAS gecertificeerd. Dat betekent dat je bij de meeste Nederlandse zorgverzekeraars geld terug kunt krijgen voor de Ancora-pakketten. Een gemiddelde vergoeding is al snel €150,-. Op de site van Ancora kun je zelf je vergoeding laten berekenen.  

EVOC Travel Bike Bag Pro Fietstas Rental-Huur

Al jarenlang biedt de Evoc Bike travel bag pro fietskoffer zwart dé oplossing voor het vervoeren van bijna elk type fiets. Cycle Travel biedt deze toptas dan ook in de verhuur zodat uw fiets veilig, beschermd en onbeschadigd op de plaats van bestemming zal arriveren.

9,95

9,95

Details

FIETS magazine organiseert voor haar lezers een fietsvakantie in een gebied dat voor velen nog onbekend terrein is; namelijk Noord-Portugal.
Vanuit het prachtige en cultureel hoogstaande stadje Viana do Castelo zullen we de fietsers een schitterende omgeving voorschotelen met ieder wat wils. Op deze reis is het mogelijk om te rijden met de racefiets, gravelbike en/of mountainbike. Het gebied heeft ontzettend veel mogelijkheden.

Viana do Castelo is een van de mooiste steden in het noorden van Portugal. Deze stad aan zee speelde een belangrijke rol in de ontdekkingsreizen en later in de kabeljauwvangst.

Ciudad du Viana do Castelo

Viana do Castelo is gemakkelijk te bereiken vanaf Porto of vanaf Valença, als je vanuit Spanje komt. Vanaf de berg Monte de Santa Luzia zie je de bevoorrechte geografische ligging van de stad aan zee en aan de monding van de rivier Lima. Dit prachtige uitzicht en de Templo do Sagrado Coração de Jesus, een revivalistisch gebouw van Ventura Terra uit 1898, kun je als uitgangspunt nemen voor een bezoek aan de stad.

Viana is rijk aan met wapens van adellijke families versierde paleizen, kerken, kloosters en drinkfonteinen, een cultureel erfgoed dat zeker een bezoek waard is. Vele straten van het historisch centrum leiden naar de Praça da República, het hart van de stad. Hier bevinden zich ook het gebouw Edifício da Misericórdia en de drinkfontein, beiden uit de 16e eeuw, en het oude Paços do Concelho (het vroegere gemeentehuis). Niet ver hier vandaan staat de romaanse kathedraal Sé, de moederkerk van Viana.

Praça da República, het hart van de stad

De zee is altijd de belangrijkste bestaansreden geweest van Viana. In een barokke kerk niet ver van de zee, bevindt zich het beeld van Senhora da Agonia, die door de vissers wordt vereerd. Ieder jaar, op 20 augustus, wordt het beeld uit de kerk gehaald om de zee te zegenen.


Viana staat immers ook bekend om de borduursels met goudfiligraan en heeft de tradities in ere gehouden, zoals u kunt zien in het Museu do Traje (klederdracht en goud), het Museu de Arte e Arqueologia (met bijzondere aandacht voor het aardewerk uit Viana dat hier wordt tentoongesteld) of op het schip navio Gil Eanes. Dit schip dat in de Estaleiros Navais (scheepswerf) van Viana do Castelo werd gebouwd voor de kabeljauwvangst ligt hier opnieuw voor anker als symbool van de traditionele scheepvaart en scheepsbouw van de stad.

Maar Viana do Castelo wordt ook beschouwd als het “Mekka voor architectuur” dankzij vele belangrijke namen uit de Portugese hedendaagse architectuur die installaties en gebouwen voor deze stad hebben ontworpen. De Praça da Liberdade van Fernando Távora, de Biblioteca Municipal van Álvaro Siza Vieira, de jeugdherberg Pousada da Juventude van Carrilho da Graça, het Hotel Axis van Jorge Albuquerque of het Centro Cultural de Viana do Castelo, van Souto Moura, zijn hier slechts enkele voorbeelden van.

Coliseo Viana do Castelo

In de omgeving van Viana kun je fantastische fietstochten maken. Er zijn diverse fietspaden langs de kust of naast de rivier, of langs een van de vele aangegeven paden. Het gebied is door de mooie kust, het heuvelachtige terrein aan de kust en meer bergachtig landinwaarts voor alle sport geschikt; van race, gravel tot mountainbike. Op de fijne, goudkleurige zandstranden kunt u surfen, windsurfen of kitesurfen en bodyboarden. Zo divers qua sportmogelijkheden en cultureel in een gebied is echt uniek.

Details fietsvakantie in Noord Portugal nabij Viana do Castelo

In het programma zitten verschillende opties verwerkt en zullen we per dag bekijken wat het best passende fietsprogramma is. Voor gravel en mountianbike zijn custom routes samengesteld. Voor de racefiets hebben we hieronder alle opties op een rijtje gezet met meerdere keuzes per dag.

PROGRAMMA

Dag 1 – Aankomst
Aankomst op het vliegveld van Porto – transfer van vliegveld naar onze locatie in Viana do Castelo

Na incheck briefing voor het programma
Aanmeten en afstellen van de fietsen

Avond: diner met briefing voor de tocht van dag 2

GRAVEL (dag 2-3-4)
Dagprogramma
Ontbijt 8:30
Verzamelen bij rendez-vous punt hotel
Vertrek 10:00
Routes custom met niveaus gemakkelijk – gemiddeld – gevorderd
Lunch: onderweg.
19:30 Diner 

Elke dag is er een custom route met onze lokale gids. Omdat onze gravel routes ook weersafhankelijk zijn kiezen we samen met onze gids de passende routes uit.

MOUNTAINBIKE (dag 2-3-4)
Dagprogramma
Ontbijt 8:30
Verzamelen bij rendez-vous punt hotel
Vertrek 10:00
Routes custom met niveaus gemakkelijk – gemiddeld – gevorderd
Lunch: onderweg.
19:30 Diner 

Elke dag is er een custom route met onze lokale gids. Omdat onze mountainbike routes ook weersafhankelijk zijn kiezen we samen met onze gids de passende routes uit.

RACE (dag 2-3-4)
Dagprogramma
Ontbijt 8:30
Verzamelen bij rendez-vous punt hotel
Vertrek 10:00
Routes gemakkelijk – gemiddeld – gevorderd
Lunch: onderweg vanuit de volgauto
19:30 Diner

Keuzes voor het racefiets programma:
GEMAKKELIJK
1-Omhoog naar Ancora – 47km – 400hm

Gemakkelijke route via National Road 302, een van de meest pittoreske nationale wegen van de gemeente Viana do Castelo, met een prachtig landschap en een bergachtige omgeving. Korte maar zeer afwisselende route. Voor degenen die fietsen en gezelligheid willen combineren, raden we een stop aan bij een van de mooie terrassen van Vila Praia de Âncora, aan de monding van de rivier de Âncora, een van de zuiverste rivieren van het land.

2-Door de bossen naar Montaria – 55km – 532hm

Als je wilt stoppen en wat lokaal varkensvlees “rojões” wilt eten voor de lunch of een heerlijke geroosterde babygeit, vergezeld van een goede “champarrião” of vinho verde, dan is dit de route die u kiest, in São Lourenço da Montaria. De hele tour wordt uitgevoerd in bosgebieden, omringd door eiken en dennen, en er zijn onderweg verschillende mogelijkheden om te eten en te drinken. Als u na de maaltijd de voorkeur geeft aan de “siësta” te houden, dan zorgen wij ervoor en regelen wij een transfer voor u en uw fiets.

3-Rondom de Facha “Solares” – 60,5km – 473hm

Vandaag rijden we via de zuidelijke oever van de rivier de Lima, langs de Facha-weg en observeer enkele van de meest emblematische “Solares” (soort landhuizen) van de Minho-regio, belangrijk cultureel erfgoed met een jarenlange geschiedenis en traditie. Dit is een goede suggestie voor een gemakkelijke route, altijd op het platteland, die de tour langs de noordkust van Ecovia, vanuit Vila Nova de Anha, beëindigt.

GEMIDDELD
4-Klim naar Caminha – 72km – 624hm

Caminha is een grensplaats aan de monding van de Minho-rivier. Een van de meest pittoreske stadjes in de regio, met tal van bezienswaardigheden. De route naar Caminha gaat over wegen die bosgebieden doorkruisen, wat enige fysieke voorbereiding vereist. De terugweg is gemaakt langs de kust, langs het beroemde strand van Moledo.

5-Verkenning van Ponte Lima – 79km – 690hm

De gemeente Ponte de Lima is zeer divers en rijk landschap. In deze tour verken je een deel van deze diversiteit. Je ziet de velden met de Vinho Verde-wijngaarden, de weilanden met vee en de rijke granieten landhuizen, zo typerend voor de regio. Deze route wordt uitgevoerd op secundaire wegen, met weinig voertuigen. Het is een aangename en ontspannen ervaring, met tijd om van het landschap te genieten en de landelijke lucht in te ademen.

6-Ronde naar Arcos de Valdevez – 95km – 760hm

De steden van Lima hebben een unieke schoonheid vanwege hun geschiedenis, architectuur, gastronomie en tradities. Deze route stelt je in staat om de drie steden te bezoeken en de wegen te verkennen die ze met elkaar verbinden. We verlaten Viana do Castelo richting Ponte de Lima en gaan dan de Lima op tot Ponte da Barca om te eindigen bij Arcos de Valdevez. De terugweg wordt gemaakt langs de noordelijke oever van de Lima. Het is een lange tocht, maar er zijn geen intensieve inspanningen voor nodig, in een route die door velden en bergen kronkelt, met lage klimpartijen en altijd dicht bij de rivier de Lima.

GEVORDERD
7-Pedras Finas – 103km – 900hm

Een van de meest spectaculaire en ook veeleisende routes, van ongeveer 100 km, door de landschappen van de diepe Minho-regio. Pedras Finas, een gebied dat bekend staat om de granietexploratie, heeft een gemiddelde klim van 4 tot 5% over 8 km, het meest gecompliceerde deel van de route. De beloning komt echter met minder veeleisende secties en spectaculaire omgevingen, zoals de 25 km die langs de oevers van de Coura en de bergen van de Serra d’Arga tot Caminha lopen. De terugweg is aan zee en wat zeker is is… je zult daarna zeker genieten van een welverdiende rust.

8-Refoios – 105km – 1413hm

De wegen in Minho zijn leuk voor het oog, maar soms ook veeleisend voor de benen. Secundaire wegen met onberispelijke oppervlakken brengen ons van Viana do Castelo naar Ponte de Lima en vandaar naar de top van Boalhosa. Rust uit en geniet van het uitzicht. Ga helemaal door de wijngaarden naar beneden naar Ponte da Barca. In Refoios passeert u het klooster (huidige landbouwschool) en blijft u de groene Minho kronkelen. Via Estorãos, Lanheses rijden we naar Viana do Castelo.

9-Waar de Lima rivier Portugal binnenkomt – 164km – 1888m

Dit is de langste route van de voorgestelde bergtochten – maar dat maakt het niet de moeilijkste. Begin aan de oevers van de Lima en klim naar Vacaria en verken de bergen aan de zuidelijke oever van de rivier. Het uitzicht over de rivier de Lima is adembenemend voor een groot deel van de route die half bergopwaarts gaat, eindigend met de afdaling naar Ponte de Lima bij de kapel van São Cipriano. De tour eindigt met de terugkeer naar Viana do Castelo langs de noordelijke oever van de rivier de Lima.


Dag 5 – Terugreis
06:00u Ontbijt
06:45u vertrek naar Porto
08:30u Terugvlucht Porto – Amsterdam
_________________________________________________________________________________________________________________

Wat is inbegrepen? 
-Verblijf op basis van volpension
-Transfer vliegveld
-Vliegticket
-Volledige verzorging onderweg middels de gids of volgauto
-Bikewash van de fietsen
-Sportmassage (1x)
-Sportvoedingpakket
-Mechanische ondersteuning
-Gebruik van faciliteiten op complex zoals de wellness, fitnesszaal, zwembad.
-Wasservice kleding

Wat is niet inbegrepen?
-Extra toeslag voor meenemen fietskoffer
-Toeristenbelasting p.p.
-Alcoholische dranken na het diner

Extra services bij te boeken;
-Professionele bikefit op locatie
-Extra sportmassages tegen €59,95 per sessie
-Huur van racefiets, gravelbike of (e-)mountainbike voor de gehele week €35,- p/dag (Normale tarief €45,- p/dag)


 

 

Locatie: Viana do Castelo, Feel Viana (Portugal)

Portugal is een droomplek voor wie op zoek is naar avontuurlijke vakanties in Europa. FeelViana Sport Hotel, gelegen in het noorden van Portugal, de parel, Viana do Castelo, kijkt uit over het dennenbos van het strand van Cabedelo. FeelViana is een duurzaam viersterrenhotel superieur, allemaal gemaakt van hout en perfect ingelijst in het omringende landschap.

Lees meer

Foto's

Uitleg sportief niveau

MTB:

1ster: beginner 50km
2ster: boven beginner 60km
3ster: gemiddeld 70km
4ster: gevorderd 100km
5ster: pro 160km

Racefiets:

1ster: beginner 50km
2ster: boven beginner 60km
3ster: gemiddeld 70km
4ster: gevorderd 100km
5ster: pro 160km

Niveau 1: Starter-Beginner;
Je begint net met deze sport, hebt geen ervaring en ook geen achtergrond als sporter

Niveau 2: Beginner-Gemiddeld; 
Je begint net met deze sport, je hebt echter al ervaring met andere sporten dus start je met een goede basisconditie. Je fiets 1 a 2x per week.

Niveau 3: Gemiddeld; 
Je bent een sportief iemand, gaat een uitdaging niet uit de weg, sporten is minimaal 2 tot 4 per week, je kunt ook al wat hoogtemeters maken en met hogere gemiddeldes rijden.

Niveau 4: Gevorderd; 
Je bent een getrainde sporter, je zoekt een uitdaging in het sporten, je bent minimaal 3 tot 5 keer per week actief, hoogtemeters en een hoger gemiddelde zijn geen probleem

Niveau 5: Gevorderd/Prestatiegericht;
Je traint naar doelen toe, uitdagingen en er ook iets voor laten vind je niet erg, je bent gedreven en meerdere malen langer sporter per week zijn geen uitzondering, je bent prestatie gericht

Niveau 6: Gevorderd Plus; 
Als zeer getraind persoon wil je jezelf eens echt op limieten testen, je zoekt uitdagingen en bent ook bereid hiervoor te leven, het sporten is in het dagelijkse leven niet weg te denken.

Uitleg luxe niveau

Niveau 0-1,5: Tour zonder overnachting.  

Niveau 2-2,5: Cycle Travel voorziet een overnachting in een 2-sterren accommodatie.

Niveau 3-3,5:  Tour met overnachting in de betere bed & breakfast of 3-sterren hotel, hostel accommodaties.  Overnachtingen op basis van half-pension zijn een 3,5 waardering. 

Niveau 4-4,5:  Cycle Travel zorgt voor een 4-sterren accommodatie of boutique bed & breakfast. Optioneel is het bijboeken van een volpension (upgrade naar niveau 4,5 waardering). 

Niveau 5-5,5: Cycle Travel zorgt voor een luxere 4-sterren of 5-sterren accommodatie of boutique hotel. Het niveau van de lunch, catering onderweg of avondeten kunnen we upgraden naar 5,5. 

Niveau 6:  Cycle Travel zorgt voor een luxere 5-sterren accommodatie, boutique hotel of luxe pop-up locatie. Het niveau van de lunch, catering onderweg of avondeten kunnen we upgraden naar 6+ niveau indien gewenst.

Uitleg begeleiding niveau

Ons team van gepassioneerde begeleiders staat altijd voor u klaar. Voor elk type reis, evenement of clinic zorgt Cycle Travel voor de juiste begeleiding. We beschikken over een uitstekend netwerk van professionals.  

Met de ranking van 1 tot en met 6 geven we aan tot hoever de begeleiding is voorzien op een reis. Interesse in een upgrade? Laat het ons weten! Dan kijken we graag naar een passende oplossing. 

Niveau 0-1: een self-guided tour zonder begeleiding. Cycle Travel voorziet in de routes op GPX. 

Niveau 2-2,5: een self-guided tour zonder begeleiding inclusief routes op GPX en tips voor onderweg. Cycle Travel heeft op de locaties die bezocht worden een goodybag of contactpersoon die je als reiziger zal ontvangen.

Niveau 3-3,5: een self-guided tour zonder begeleiding inclusief routes op GPX en tips voor onderweg. Cycle Travel heeft een accommodatie op basis van een 3-sterren hotel of bed & breakfast. Er is ter plekke iemand aanwezig die bekend is met onze klanten en persoonlijk voor u klaar staat (niveau 3,5)

Niveau 4-4,5: een begeleidde tour inclusief routes op GPX en reisbegeleider op de fiets of in een volgauto.Cycle Travel heeft een accommodatie op basis van een 4-sterren hotel, hostel of bed & breakfast. Tijdens een begeleidde tour is het optioneel mogelijk om een monteur en masseur bij te boeken. (De waardering komt dan op 4,5)

Niveau 5-5,5: een volledig verzorgde vakantie met een compleet begeleidingsteam bestaande uit reisbegeleider, mechanieker en masseur. Er is voorzien in een volgauto inclusief verzorging onderweg tijdens de ritten. Het verblijf zal zijn in luxere chalets, hotels of boutique bed & breakfast. 

Niveau 6: de ultieme luxe fietsvakantie met toplocaties en zorgvuldig uitgezochte accommodaties. Alleen het allerbeste telt voor ons en u als klant! Laat u meeslepen in een next level fietsvakantie.

Uitleg zwaarte niveau

De zwaarte van een reis bepalen we globaal aan de hand van allerlei omstandigheden. Zwaarte kan bepaald worden door afstanden of door de hoogtemeters in afstanden. Daarnaast ervaar je een rit op een gravel of mountainbike al ‘zwaarder’ dan een racefiets rit. 

Per categorie is dit ongeveer waar je aan mag denken. Altijd bespreekbaar met ons zijn alternatieven of aangepaste routes waardoor de zwaarte ook beïnvloed wordt. 

Racefietsen – RacebikesAfstand max – Distance MaxHoogtemeters – Altitude indication
Niveau 170 km700-1100
Niveau 280 km1100-1500
Niveau 3100 km1500-2200
Niveau 4120 km2200-2800
Niveau 5150 km2800-3800
Hors Category175+ km3800-5500
Mountainbike – MTBAfstand max – Distance MaxHoogtemeters – Altitude indication
Niveau 130-50 km700-1000
Niveau 240-60 km1000-1300
Niveau 350-75 km1300-1800
Niveau 455-90 km1800-2400
Niveau 560-100 km2400-3300
Hors Category150+ km3800-5500
GravelAfstand max – Distance MaxHoogtemeters – Altitude indication
Niveau 130-50 km700-1000
Niveau 240-60 km1000-1300
Niveau 350-75 km1300-1800
Niveau 455-90 km1800-2400
Niveau 560-100 km2400-3300
Hors Category150+ km3800-5500

Locatie: Viana do Castelo, Feel Viana (Portugal)